Θα ήθελα να ρωτήσω …

Τι μου προσφέρει η συμβουλευτική ;

Η συμβουλευτική προσφέρει ένα ασφαλές, εμπιστευτικό περιβάλλον, όπου μπορεί κανείς να νιώσει ότι ακούγεται προσεκτικά και έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει το πρόβλημα που τον απασχολεί, να καταλάβει πώς δημιουργήθηκε και να προχωρήσει στη ζωή, κάνοντας αλλαγές που ίσως χρειάζονται. Πρόκειται για ένα ταξίδι εξερεύνησης όπου έχει κανείς την ευκαιρία, με την κατάλληλη υποστήριξη, να παρατηρήσει, να σκεφτεί, να συνδεθεί με τις προσωπικές του πηγές δύναμης, να κατανοήσει τελικά καλύτερα τον εαυτό του και τη ζωή.

Αφορμή μπορεί να είναι η διερεύνηση και επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων, η αντιμετώπιση κρίσεων, η διαχείριση εσωτερικών ή εξωτερικών συγκρούσεων, η βελτίωση σχέσεων και πολλά άλλα.

Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό;

Όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έτσι μοναδική είναι και η πορεία του καθένα μας στο αυτογνωσιακό μονοπάτι. Και όπως κάθε τεχνίτης ή καλλιτέχνης θα χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία για να δημιουργήσει τα έργα του, έτσι και στη συμβουλευτική έχει κανείς στη διάθεσή του πολλούς τρόπους και τεχνικές για να τον διευκολύνουν. Η συζήτηση, η ανάλυση, η αφήγηση, η εκπαίδευση, το παίξιμο ρόλων, η ζωγραφική, η επαφή με το σώμα είναι κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους κανείς θα φωτίσει την πορεία του και για τους περισσότερους θα είναι τελικά ένας συνδυασμός από διάφορες τεχνικές που θα νιώσουν ότι τους βοήθησε αποτελεσματικά.

Δεν μου αρέσει να μου λένε τι να κάνω ...

Ο ρόλος του συμβούλου δεν είναι, όπως μπορεί να υποθέτει κανείς, να δίνει συμβουλές ή να μας υποδεικνύει τι πρέπει να κάνουμε, αλλά να μας βοηθήσει να διευρύνουμε την οπτική μας, να αντιληφθούμε άλλες πλευρές των θεμάτων που μας απασχολούν, να γίνουμε δημιουργικοί στην ανεύρεση λύσεων, να συνδεθούμε με τις προσωπικές αξίες και δυνάμεις μας και να αναπτύξουμε εσωτερική διορατικότητα και γνώση.

Διστάζω...

Είναι πολύ φυσικό να διστάζουμε την πρώτη φορά – δεν είναι εύκολο να μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα με έναν άγνωστο! Μπορεί ακόμη να ανησυχεί κανείς για το πώς θα εκφράσει το θέμα του ή δεν γνωρίζει με ποιόν τρόπο θα βοηθηθεί και δημιουργεί πράγματι μεγάλη ανασφάλεια το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι ο σύμβουλος που επιλέγει θα είναι ο κατάλληλος γι’ αυτόν.

Ο σύμβουλος τα γνωρίζει αυτά και φροντίζει να προσφέρει τις συνθήκες που χρειάζεται κανείς για να εκφραστεί ελεύθερα. Ο στόχος μιας πρώτης επαφής είναι ακριβώς αυτός - να έχουν τόσο ο σύμβουλος όσο και ο πελάτης την ευκαιρία να εξετάσουν την πιθανότητα να δουλέψουν μαζί. Ο σύμβουλος θα ακούσει το θέμα του πελάτη και τις προσδοκίες του μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία και ο πελάτης ίσως χρειάζεται διευκρινήσεις για τη διαδικασία της συμβουλευτικής, την εκπαίδευση του συμβούλου, την προσέγγισή του, τη φιλοσοφία του, την εμπειρία του και άλλα.

Σε κάθε περίπτωση, ο σύμβουλος πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθεί και να αποδεχτεί το βασικό δικαίωμα κάθε πελάτη στην καλύτερη κατά τη γνώμη του μορφή υποστήριξης και αν νιώσει ότι αυτή η συνθήκη δεν ικανοποιείται, θα φροντίσει να βοηθήσει τον πελάτη να βρει άλλους τρόπους βοήθειας.

Η συμβουλευτική είναι εκπαίδευση ;

Η αλήθεια είναι πως χρησιμοποιώ αρκετά συχνά τη λέξη εκπαίδευση όταν μιλώ για αυτογνωσία. Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του και να αναπτύξει παράλληλα τις ατομικές ή κοινωνικές δεξιότητες που επιθυμεί, είναι να εκπαιδευτεί σε απλά θέματα ψυχολογίας και ανθρώπινης συμπεριφοράς, έτσι ώστε να κατανοεί τι του συμβαίνει, τι νιώθει, πώς έχει δημιουργήσει μια συγκεκριμένη στάση ζωής και σκέψης και πώς μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτές τις εσωτερικές του διεργασίες, όταν και εάν το επιθυμεί.

Δια ζώσης ή online σεμινάρια ;

Η κάθε μορφή εκπαίδευσης έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.

Στις δια ζώσης συναντήσεις μας έχουμε τη δυνατότητα της εμπειρίας της ομάδας, η σύνδεση είναι πιο απτή και ίσως σε μεγαλύτερο βάθος, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ασκήσεις που απαιτούν τη φυσικά μας παρουσία και να μοιραστούμε το άγγισμα και το πλησίασμα της σωματικής επαφής.

Στις online εκπαιδεύσεις μας μπορεί κανείς να απολαύσει το θέμα που επιλέγει από την άνεση του σπιτιού του, ειδικά αν ο τόπος κατοικίας του δεν είναι η Αθήνα, συνήθως πιο οικονομικά, έχοντας πρόσβαση σε όλη την πολύτιμη γνώση της ουσίας ενός σεμιναρίου.

Από τα δυό, θα πρότεινα και τα δυό ! Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως και είναι αρκετοί εκείνοι που επιλέγουν να δοκιμάσουν τον έναν τρόπο και, κατά την επανάληψη, όταν και εάν το χρειαστούν, επιλέγουν τον άλλον τρόπο. Το ένστικτό σου θα σε οδηγήσει στον εκπαιδευτικό τρόπο που είναι κάθε φορά ο πιο κατάλληλος.