Blog

5_epiptoseis_tou_na_zeis_me_tin_enoxi

5 επιπτώσεις του να ζεις με την ενοχή

Είναι κουραστικό και δύσκολο να παλεύεις με την ενοχή!

Όταν ζεις με ενοχές, αυτό θα σου προκαλέσει:

  •  Άγχος και στρες. Μπορεί να ζεις με μια συνεχή αίσθηση ανησυχίας ή φόβου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, μυϊκή ένταση και κόπωση.

 

  •  Κατάθλιψη. Η ζωή με ενοχές μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα θλίψης, απελπισίας και αναξιότητας.

 

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να αισθάνεσαι, πολλές φορές, ότι είσαι “κακός” άνθρωπος ή ότι δεν αξίζεις την αγάπη και τον σεβασμό. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσωπικές σου σχέσεις και στην εργασιακή απόδοση.

 

  • Προβλήματα σχέσεων. Η ενοχή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης, προβλήματα επικοινωνίας και συναισθηματική απόσταση μεταξύ συντρόφων, φίλων ή μελών της οικογένειας.

 

  • Αυτοτιμωρία. Αυτό αποτελεί συχνά μια προσπάθεια να ανακουφιστείς από την ενοχή, τιμωρώντας τον εαυτό σου για τα θεωρούμενα λάθη.

 

Αν και, όπως όλα τα συναισθήματα, η ενοχή έχει κάτι να σου πει και γι’ αυτό υπάρχει στη ζωή σου, κάποιες φορές παύει να είναι χρήσιμη και γίνεται τοξική!

 

Εδώ θα βρεις το Δωρεάν Course μου "Η Τέχνη της Γαλήνης", όπου θα μάθεις βήμα-βήμα πώς να δημιουργήσεις έναν διαλογισμό, τον οποίο θα μπορέσεις να συνεχίσεις χωρίς τη δική μου καθοδήγηση.

Για οποιοδήποτε θέμα μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ.