Blog

poio_einai_to_themelio_tis_afthentikis_sindesis

Ποιό είναι το θεμέλιο της αυθεντικής σύνδεσης;

Πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε πώς να "επιδιορθώνουμε" τις σχέσεις μας.

Ζούμε στην εποχή των γρήγορων ρυθμών και έχουμε μάθει να πετάμε και να αλλάζουμε κάτι, παρά να το διορθώσουμε.

"Επιδιόρθωση" στις σχέσεις σημαίνει με ενδιαφέρει η σχέση αυτή να πάει καλά, νοιάζομαι για τα συναισθήματα του άλλου, το ίδιο όπως και για τα δικά μου και θέλω να επιδιώξω, μέσω μιας ειλικρινούς και ανοιχτής συζήτησης, να βρω τον κοινό μας τόπο.

Σε ΚΑΘΕ σχέση (ακόμα και σε υγιείς σχέσεις) υπάρχουν οι συγκρούσεις. Ακόμα και στις υγιείς σχέσεις, θα υπάρξουν στιγμές με: ύψωση της φωνής, επικριτική συμπεριφορά ή να ειπωθούν πράγματα που αργότερα θα μετανιώσουμε και αμυντικές συμπεριφορές.

Αυτό είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος μέσα στις σχέσεις.

Η διαφορά μεταξύ μιας υγιούς σχέσης και μιας δυσλειτουργικής σχέσης δεν είναι να τσακώνεσαι ή να μην τσακώνεσαι.

Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η σύγκρουση. Ο τρόπος επεξεργασίας της σύγκρουσης. Και ο τρόπος με τον οποίο κάθε άτομο αντιμετωπίζει τα δικά του συναισθήματα μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε σε σπίτια με συναισθηματικά ανώριμους ενήλικες που δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη ή που απέφευγαν τη σύγκρουση και δεν λύνανε ποτέ τα προβλήματα τους.

Αν αυτός ήταν ο τρόπος επικοινωνίας με τον οποίο μεγάλωσες, μπορεί να έχεις αμυντική στάση σε μια σύγκρουση λέγοντας «Λυπάμαι που νιώθεις έτσι». Ή, «στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που συνέβει». Ή, «Γιατί είσαι τόσο δραματική/ός, δεν έγινε κάτι σπουδαίο».

Αυτό ακυρώνει τα συναισθήματα του άλλου ατόμου και αν έχεις κολλήσει σε αυτά τα μοτίβα, σύντομα θα ακολουθήσει η δυσαρέσκεια του άλλου απέναντι σου.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το πώς επηρεάστηκαν τα συναισθήματα του συντρόφου σου (καταλαβαίνω πως αυτό είναι άβολο και θα χρειαστεί εξάσκηση γιατί θα χρειαστεί να ξεπεράσεις το εγώ σου) επιτρέπεις στον σύντροφό σου να νιώσει ότι τον βλέπεις και τον ακούς...
που αυτό είναι το θεμέλιο της αυθεντικής σύνδεσης!!

 

Πιστεύεις ότι φταις εσύ που δεν έχεις μια καλή σχέση; Σε αυτό το ΔΩΡΕΑΝ Webinar θα λάβεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι. 

Για οποιοδήποτε θέμα μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ.