Λύσεις

Πώς τα πας με τις λύσεις σου ;

Έχεις ζήσει στιγμές που σε καλούν να βρεις μια λύση. Και όσο περπατάς πάνω στη γη είναι βέβαιο πως θα τις ζήσεις ξανά. Ίσως ακόμη και τώρα κάτι να σε απασχολεί, για κάτι να αναρωτιέσαι, κάποιο θέμα σου να σε τραβά απ’ το μανίκι και να ζητά μια προσοχή και μια λύση.

Αν και κάποια θέματα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ευχάριστα, σε γενικές γραμμές, τα προβλήματα δεν είναι ακριβώς η αιτία που υποφέρεις. Αντίθετα, ακριβώς όπως οι ασκήσεις των ελληνικών ή των μαθηματικών όταν πήγαινες σχολείο, ό,τι σε απασχολεί ή σε προβληματίζει, είναι μια ευκαιρία εξέλιξης.Μια ευκαιρία που σου δίνεται στη ζωή, ακριβώς όπως και με τις σχολικές σου ασκήσεις. Ανεξάρτητα από το πώς σου δόθηκαν αυτές και το πόσο καλά υποστηρίχτηκες για να καταλάβεις την αξία τους, ο σκοπός τους ήταν - ή θα έπρεπε να ήταν - να σου δώσει την ευκαιρία να δεις αν έχεις καταλάβει τη θεωρία και να κάνεις εξάσκηση στο να επιτρέπεις στο νου σου να αναζητά λύσεις και να βρίσκει διεξόδους προς κρυμμένες σε μια εκφώνηση απαντήσεις.

Κι όσο περισσότερη ή μάλλον καλύτερη και με τη σωστή υποστήριξη εξάσκηση έκανες, τόσο μεγαλύτερηδεξιοτεχνία αποκτούσες και τόσο περισσότερο βελτίωνεςτην αποτελεσματικότητά σου. Ακόμη και ασκήσεις που κάποτε σου φαίνονταν δύσκολες, με τον καιρό είχες αποκτήσει την ικανότητα να στέκεσαι ήρεμα μπροστά στην εκφώνηση και να αφήνεις το νου σου να περιπλανηθεί ανάμεσα σε διάφορους συλλογισμούς, μέχρι να βρει αυτόν που ταίριαζε καλύτερα στο ζητούμενο.

Όλα αυτά, βέβαια, αν είχες υποστηριχτεί σωστά στο τι σημαίνει να μαθαίνεις και πώς μπορείς να διευκολύνεις την υπέροχη διαδικασία της ανάπτυξης μέσω της γνώσης. Αυτό καμία σχέση δεν θα έπρεπε να είχε με τις επιδόσεις σου, τις κλίσεις και τις προτιμήσεις σου από μάθημα σε μάθημα. Και σίγουρα δεν θα έπρεπε να συνδέεται καθόλου με τα αποτελέσματά σου.

Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έγιναν πάντα με τον καλύτερο τρόπο και υπάρχει πιθανότητα, ανεξάρτητα από το πόσο καλός ή λιγότερο καλός μαθητής ήσουν, να κουβαλάς ένα τραύμα, μια πληγωτική ή ελλιπή εμπειρία, που μπορεί ακόμη και τώρα, που το σχολείο έχει τελειώσει, να σε συνοδεύει και να αφυπνίζεται κάθε φορά που έχεις να λύσεις ένα πρόβλημα ζωής.

Και είναι τόσο κρίμα να μην έχεις αυτή τη δεξιότητα, αυτή τη σούπερ δύναμη , που λέγεται «αναγνωρίζω ότι η ζωή έχει και τα προβλήματα της και μπορώ να στέκομαι, να διαβάζω την εκφώνηση, να θυμάμαι όσα γνωρίζω και να μαθαίνω κι άλλα, έτσι ώστε, τελικά; να μπορώ να βρίσκω τις λύσεις μου.»

Χωρίς αυτήν τη δεξιότητα θα ανησυχείς περισσότερο για το τι θα φέρει το μέλλον, θα πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό, θα μοιάζουν τα ασήμαντα σημαντικά και, φυσικά, όταν πραγματικά θα χρειάζεσαι όλη σου τη δύναμη για να αντιμετωπίσεις και τα σοβαρότερα, θα έχεις ήδη εξαντληθεί.

Έχω να σου προτείνω τρεις ποιότητες που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια οπτική, που θα σε οδηγήσει να επιλέγεις την παραπάνω ψυχική στάση, με όλα της τα πλεονεκτήματα.

Πρώτη από όλες η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, στις γνώσεις σου, στις εμπειρίες σου. Ο,τι κι αν μέχρι τώρα αντιμετώπισες, με κάποιον τρόπο τα έβγαλες πέρα. Εμπιστοσύνη ότι δεν χρειάζεται να είσαι μόνος σε ο,τι περνάς. Υπάρχουν πάντα οι σωστοί άνθρωποι να σε στηρίξουν, όταν μάθεις να τους αναγνωρίζεις και να έχεις το θάρρος να ζητάς βοήθεια. Εμπιστοσύνη πως πάντα μπορείς να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι. Εμπιστοσύνη πως η ζωή έχει όλες τις απαντήσεις, όταν μαθαίνεις να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις.

Ακολουθεί η ψυχραιμία. Ακούγεται δύσκολο κάποιες φορές να την κρατήσεις. Την έβαλα όμως εδώ, ακριβώς σε συνέχεια της εμπιστοσύνης, γιατί ακριβώς η εμπιστοσύνη είναι που θα σε κάνει να βλέπεις ψύχραιμα τα πράγματα. Είναι μόνο μια φυσική της συνέπεια. Μέσα από αυτή τη θέση, τη θέση της προστασίας και της φροντίδας που σου δίνει η εμπιστοσύνη, μέσα από την αίσθηση ότι δεν είσαι μόνος ποτέ, μπορείς να βλέπεις αυτό που συμβαίνει με ρεαλισμό, χωρίς παράλογες μεγεθύνσεις και υπερβολές.

Τότε, έρχεται η ώρα της δύναμης. Αυτήν δεν θα χρειαστεί καθόλου να την αναζητήσεις. Της έχεις ήδη στρώσει το δρόμο με την εμπιστοσύνη, την αγκαλιάζεις στοργικά με την ψυχραιμία και η δύναμη απλά εμφανίζεται. Γιατί είναι εκεί. Από την πρώτη στιγμή που με ορμή ένα σπερματοζωάριο συνάντησε ένα ωάριο, από το πρώτο σου ενθουσιώδες «ναι» που είπες στη ζωή, η δύναμή σου είναι εκεί, είναι δεδομένη. Ακόμη κι αν σύννεφα τη σκέπασαν και ψέματα τη γέλασαν, η δύναμή σου ήταν, είναι και θα είναι πάντα εκεί. Ας έχει κι αυτή τις προϋποθέσεις της, δικαίωμά της.

Και εκεί, όταν η εμπιστοσύνη, η ψυχραιμία και η δύναμη κάνουν τη δική τους μαγική συμμαχία, εκεί και τότε είναι που ανοίγονται τα πέπλα και οι λύσεις αναδύονται. Στον χρόνο τους και με τον τρόπο τους. Δεν χρειάζεται να τις ψάχνεις, να αγωνιάς. Γιατί ξέρεις πως οι λύσεις σου είναι στη διάθεσή σου και θα σε συναντήσουν στην ετοιμότητά σου και σε ένα «καλώς ήλθες» που περιμένουν να τους πεις.

Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ζεις. Ακόμη και με τις δυσκολίες της ζωής.