όρια

Τα όρια είναι δώρο!

Γνωρίζεις την αξία και τη σημασία των ορίων στη ζωή σου και στις σχέσεις σου. Είναι τόσο σημαντικά γιατί περιέχουν κανόνες, που προφυλάσσουν τις ανάγκες σου και τις αξίες της ψυχής σου, ώστε να μπορείς να διατηρείς τη συναισθηματική σου ισορροπία. Είναι το ίδιο σημαντικά και για τους άλλους, γιατί μπορείς να τους σέβεσαι και συλλειτουργείς μαζί τους, μόνο όσο και εσύ σέβεσαι τα δικά τους όρια.

 

Αναγνώρισε τα όριά σου. Είναι μοναδικά για σένα και μόνο εσύ γνωρίζεις πότε ενεργοποιούνται. Δεν χρειάζεται να είναι ίδια με τα όρια κάποιου άλλου. Για να βρεις τα δικά σου όρια, εστίασε στο συναίσθημα που σε κατακλύζει σε κάθε δύσκολη στιγμή και θα αντιληφθείς τι θέλεις να οριοθετηθεί. Μπορεί να είναι κάτι που οι άλλοι κάνουν και σε δυσαρεστεί ή κάτι που ακόμη κι εσύ κάνεις στον εαυτό σου. Το νιώθεις πότε είναι η στιγμή που θέλεις να πεις ένα στοπ και έχεις το δικαίωμα να το κάνεις.

Μοιάζει δύσκολο αυτό κάποιες φορές, δεν είναι έτσι; Ίσως να έχεις δεύτερες σκέψεις για αυτήν την επικοινωνία. Σκέφτεσαι τι θα πει ο άλλος, πώς θα το πάρει, αν θα πληγωθεί. Το μυστικό είναι η σταθερότητα στον τρόπο της επικοινωνίας των ορίων σου. Χωρίς επίθεση, αλλά με φωνή σταθερή και βλέμμα καθαρό, μπορείς να περάσεις το μήνυμα των ορίων σου και να δηλώσεις ξεκάθαρα την ύπαρξή τους. Δώσε στον άλλον να καταλάβει με σαφήνεια ποια συμπεριφορά του σε επηρεάζει, τι χρειάζεσαι και πώς θα αντιμετωπίζεται από δω και πέρα.

Κάποιες φορές, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αντιληφθούν το μήνυμά σου. Ειδικά αν έχουν συνηθίσει σε άλλες συμπεριφορές. Μπορεί να δυσπιστούν, ακόμα και να αντιδρούν. Δεν είναι εύκολες οι αλλαγές και θα σε δοκιμάζουν. Οφείλεις, όταν βάζεις ένα όριο, να παραμείνεις στη θέση σου και, με όμορφο τρόπο, αλλά και με τη στάση σου, να συνεχίζεις να κάνεις σαφή τα όριά σου.

Είναι σημαντικό να διακρίνεις τη συμπεριφορά των άλλων από τους ίδιους και να εξηγείς ότι είναι η συμπεριφορά τους που σε ενοχλεί, όχι οι ίδιοι! Εύκολα προσβάλλεται κανείς και αρνείται να δώσει κάτι ή να σταματήσει να κάνει κάτι, μόνο και μόνο γιατί έχει νιώσει ανεπαρκής ή υποτιμημένος.

Τα όριά σου ας είναι αδιαπραγμάτευτα. Νόμος! Σκέψου όσο θέλεις πριν τα ορίσεις, αλλά μετά να τα τιμάς. Η αποτελεσματική επικοινωνία τους με τους γύρω σου, η αποφασιστικότητά σου και ο ξεκάθαρος τρόπος που θα τα εκφράσεις είναι η βάση, αλλά τα ίδια τα όρια να είναι σαφή για σένα. Αν έχεις δεύτερες σκέψεις, είναι πολύ πιθανό οι γύρω σου να προσπαθήσουν να σε μεταπείσουν για να υποχωρήσεις.

Αν αισθανθείς την πίεση αυτή έντονη, μην αρχίσεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου. Θυμήσου τους λόγους που σε κάνουν να χρειάζεσαι τα όριά σου και μην τους ακυρώνεις κάθε φορά που κάποιος δεν συμφωνεί ή δεν εξυπηρετείται από αυτά. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις τις επιθυμίες ή τις κόκκινες γραμμές σου αρκετές φορές. Να παραμένεις με πίστη στη θέση σου και στην απόφαση της αποτελεσματικής επικοινωνίας με τους γύρω σου.

Μπορεί, σε κάποιες σχέσεις, να προχωρήσεις σε δραστικά μέσα προκειμένου να διαφυλάξεις τις ισορροπίες σου. Αν το κρίνεις απαραίτητο και αναπόφευκτο, απομάκρυνε τους ανθρώπους που δεν προτίθενται να σεβαστούν τα όριά σου. Κι αν αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει με κάποιους φίλους και γνωστούς, σου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να το κατορθώσεις με τους οικείους σου, τους ανθρώπους τους δικούς σου, τους πιο σημαντικούς.

Κι όμως, πάντα μπορείς και έχεις δικαίωμα να παίρνεις μια απόσταση, να τους δίνεις χρόνο να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη των ορίων σου, να καταλάβουν ότι τα όριά σου αντανακλούν την επίδραση της συμπεριφοράς τους σε εσένα και όχι η ύπαρξή τους στη ζωή σου. Κάλεσέ τους να το καταλάβουν. Μείνε στις θέσεις σου, η προτεραιότητα είσαι εσύ, η ισορροπία σου και τα όρια σου. Με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα φροντίζεις και τους άλλους. Κανένας δεν θέλει να έχει σχέσεις όπου ακόμη και ο ένας από τους δύο πιέζεται ή στερείται.

Τα όρια δεν είναι εγωισμός, λύσε αυτήν την παρεξήγηση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η οριοθέτηση είναι δώρο. Ένα δώρο σε σένα, γιατί σε προστατεύει από αισθήματα θυμού, έλλειψης ικανοποίησης, ακόμα και θυματοποίησης και περιφρουρεί την αυτοεκτίμησή σου. Είναι δώρο και για τις σχέσεις σου. Γιατί τους δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν με ασφάλεια και αμοιβαίο σεβασμό. Είναι ο καλύτερος τρόπος να φροντίζεις εσένα και τους γύρω σου.

 

Η ομάδα της Τέχνης του Ζην