Blog

ζιζάνια

5 ζιζάνια στον “κήπο” σου

Μάθημα κηπουρικής σήμερα. Σίγουρα γνωρίζεις πως κάθε νέο μπουμπούκι στον κήπο σου θέλει φροντίδα και πότισμα για να ανθίσει και να γίνει λουλούδι ευωδιαστό, στο έπακρο των δυνατοτήτων του. Χρειάζεται να το προσέχεις, να καθαρίζεις τον περιβάλλοντα χώρο, να ξεριζώνεις τα ζιζάνια και να εξολοθρεύεις τα παράσιτα. Συμφωνείς;

 

Το ίδιο ακριβώς χρειάζεται και η κάθε σου σχέση. Θέλει τον χρόνο της, τη φροντίδα της, την έγνοια σου και την προσοχή σου για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί. Θέλει να προσέχεις τι λες, μα κυρίως πώς το λες. Θέλει να προσέχεις τι κάνεις, μα κυρίως γιατί το κάνεις.

Έτσι είναι καλλιτέχνη μου, οι σχέσεις σου θέλουν κι αυτές τον προσωπικό σου χρόνο. Θέλεις να μάθεις τα πέντε πιο συνηθισμένα ζιζάνια, που απειλούν τον θαυμαστό σου κήπο; Δώσε την προσοχή σου:  

 Η κριτική

Πραγματικά, δεν φαντάζεσαι τη ζημιά που μπορεί να κάνει η κριτική σε μια σχέση. Για αρκετούς ανθρώπους κριτική σημαίνει η έκφραση μιας συνειδητοποιημένης ή ασυνείδητης ανάγκης. Και μπράβο σου και δικαίωμά σου και καλά κάνεις να εκφράζεις κάθε σου ανάγκη. Δεν είναι όμως δικαίωμά σου να “στολίζεις” τους άλλους με κάθε λογής κοσμητικά επίθετα. Είναι εντελώς διαφορετικό να επιτίθεσαι στους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεσαι και είναι άλλο πράγμα να μιλάς για συγκεκριμένες συμπεριφορές τους που σε ενοχλούν. Καλό, λοιπόν, είναι να σκεφτείς διπλά την επόμενη φορά που θέλεις να ασκήσεις κριτική. Κρίνεις τον άνθρωπο ή τη συμπεριφορά; Καλύτερα να ξεκινήσεις με τη φράση: “Η στάση σου στο συγκεκριμένο θέμα με ενόχλησε, με έθιξε, με πρόσβαλε”. Δες τώρα πόσο διαφορετικό ακούγεται αυτό: “Άνοιξες πάλι το στόμα σου και δεν ξέρεις τι λες, δεν σου έχουν μάθει τι σημαίνει ευγένεια;”. Το βλέπεις ολοκάθαρα, έτσι δεν είναι; Καιρός να εστιάσεις στη συμπεριφορά που σε ενοχλεί και να μιλάς αποκλειστικά και μόνο για αυτό. Ο όμορφος λόγος αναδομεί τη σχέση, σε αντίθεση με την κριτική που καταστρέφει σταθερά τις βάσεις της.

Εγώ έχω δίκιο!

Να που έφτασε η ώρα της διαφωνίας. Υψώνεις φωνή για να υπερασπιστείς το δίκιο σου, προσπαθείς να επιβάλλεις την άποψή σου και περνάς στην επίθεση. Δίνεις μάχη για την αξιοπρέπειά σου, για να επιδείξεις δύναμη και σθένος, ίσως και να αναδείξεις λιγάκι τον εγωισμό σου. Έδωσες στην απέναντι πλευρά χώρο και χρόνο να αναπτύξει τα δικά της επιχειρήματα; Άκουσες λίγο την ενσυναίσθηση να σου μιλά για το πώς νιώθει ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου; Άκουσες ενεργητικά τον άνθρωπο που στέκεται εκεί; Κατά πάσα πιθανότητα όχι. Δεν άκουσες γιατί μιλούσες, γιατί μάλλον άκουσες απλά για να απαντήσεις και όχι για να κατανοήσεις. Την επόμενη φορά που θέλεις να πετύχει ο διάλογος, κάνε ένα βήμα πίσω και δώσε χώρο στην άλλη πλευρά να σου εξηγήσει τη δική της άποψη, χωρίς να ασκήσεις κριτική και με ειλικρινή πρόθεση να ακούσεις. Δέξου ότι διαφωνείτε και ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει τη θέση του.

Μη γυρνάς την πλάτη

Είναι μάλλον δυσάρεστο να ανακαλύψεις ότι τελικά περιφρονείς τον άλλον. Ότι έφτασες σε ένα σημείο που θέλεις να πέσει στα μάτια σου, να τον κατεβάσεις από το βάθρο που τον είχες τοποθετήσει. Η περιφρόνηση μπορεί να είναι προϊόν συσσωρευμένης απογοήτευσης από τη σχέση σου και να νιώθεις την ανάγκη να αμυνθείς σε οτιδήποτε κι αν ακούσεις από αυτόν τον άνθρωπο. Κατά γενική ομολογία, η περιφρόνηση αποδυναμώνει τις σχέσεις. Για να περάσεις τις Συμπληγάδες Πέτρες της περιφρόνησης αρκεί να σταθείς με αξιοπρέπεια απέναντι στον εαυτό σου, αλλά και τη σχέση σου και να βρείτε μαζί τα κοινά σημεία που σας ενώνουν.

Τα τείχη της καρδιάς σου

Σου έχει συμβεί να στέκεται απέναντί σου ο άνθρωπος με τον οποίο σχετίζεσαι και με απορία εμφανή στα μάτια του να σε ρωτά “Τι σου συμβαίνει, τι έχεις;”, λαμβάνοντας από την πλευρά σου την απάντηση: “Τίποτα”; Δε μπορείς να φανταστείς πόσο πόνο μπορεί να φέρει αυτή η λέξη. Αφού το βλέπει, το αισθάνεται, το ψυχανεμίζεται. Με αυτή τη στάση σου είναι σαν να αποκλείεις τον άνθρωπο αυτόν από το συναίσθημά σου, σαν να τον αφήνεις έξω από αυτό. Ίσως να έχεις συνηθίσει να λειτουργείς έτσι, ίσως να αποζητάς περισσότερη προσοχή από τον σύντροφό σου, όμως αυτά τα 6 γράμματα είναι ικανά να φέρουν ρήξη με το πέρασμα του χρόνου. Θα κουράσει τον άνθρωπό σου και θα αποστασιοποιηθεί. Γκρέμισέ τα όσο πιο σύντομα μπορείς και επίτρεψέ τόσο στη σχέση σου να συμμετέχει στο συναίσθημά σου όπως και στον εαυτό σου να συμμετέχει στο δικό του. Ακόμη κι αν κάποιες φορές χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να είσαι σε θέση να επικοινωνήσεις με τον άλλον, εξήγησέ του το αυτό, πάρε το χρόνο σου και πλησίασέ τον όταν το νιώσεις, μην αφήνεις τον άλλον να κρέμεται με ένα στεγνό και ανειλικρινές «τίποτε».

Κι όλο μ’ αφήνεις να σε αφήσω

Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται δύσκολα, πώς σου ακούγεται η λέξη παραίτηση; Είναι εκείνο το στάδιο όπου όταν η σχέση φτάνει, κυρίως μέσα σου, είναι πολύ δύσκολο να αναστρέψεις την κατάσταση. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, είναι χρήσιμο να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δεις. Να δεις τι συμβαίνει μέσα σου, τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις. Θέλεις να προσπαθήσεις ακόμα για αυτή τη σχέση; Θέλεις να δώσεις την ευκαιρία και στους δύο να τα καταφέρετε, να ανακάμψετε, να συνεχίσετε την κοινή σας πορεία; Με ειλικρίνεια και τόλμη, προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και απεύθυνε κάλεσμα στον άλλον για επίλυση της κατάστασης.