όμορφες σχέσεις

Κατάλληλες ερωτήσεις για όμορφες σχέσεις

Μα πώς να αλλάξω αυτή την κατάσταση;

Αν το τελευταίο διάστημα αναρωτιέσαι ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να βρεις σύντροφο, μπράβο σου! Μπράβο σου γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούμε ότι μπορούμε να σχετιζόμαστε πάντοτε με επιτυχία, ότι μαγικά φίλτρα και ξόρκια λειτουργούν στις σχέσεις μας και τις κάνουν πάντοτε επιτυχημένες. Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται να αποδεχθούμε είναι ότι αν θέλουμε να δημιουργούμε σχέσεις επιτυχημένες, θα χρειαστεί να ενδοσκοπήσουμε και να βρούμε μέσα μας τον καλύτερο τρόπο για να σχετιζόμαστε.

 

Αν, λοιπόν, έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να προσελκύσεις στη ζωή σου την επόμενη συντροφική σχέση σου και θέλεις να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να τα καταφέρεις, είναι χρήσιμο να ξεκινήσεις με την απάντηση στην ερώτηση:

Γιατί;

Γιατί θέλεις να καλωσορίσεις στη ζωή σου μια νέα σχέση;

Όπως καταλαβαίνεις, σε όσους ανθρώπους κι αν απευθύνουμε την ερώτηση, τόσες απαντήσεις διαφορετικές θα λάβουμε. Ξέρεις, άλλοι άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις, απλά για να μην είναι μόνοι. Άλλοι γιατί δε θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και επιζητούν να δημιουργούν διαρκώς σχέσεις. Άλλοι, πάλι, θεωρούν ότι η επιλογή του συντρόφου τους, καθορίζει και τη δική τους προσωπική αξία. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συνηθίσει σε ένα μοντέλο σχέσης με κεντρικό άξονα την επίδειξη του συντρόφου τους ή ακόμα και την επιβολή της δύναμής τους μέσα από τη σχέση τους.

Ο σκοπός, όμως, είναι να απαντήσεις το δικό σου γιατί. Τι είναι αυτό που ισχύει για σένα; Ποια απάντηση δίνεις εσύ στο προσωπικό σου γιατί; Γιατί θέλεις να έχεις μια νέα σχέση στη ζωή σου; Με απόλυτη ειλικρίνεια και με σεβασμό σε εσένα και τη δική σου αλήθεια, δοκίμασε να δώσεις την απάντηση. Έτσι θα καταλάβεις τον πραγματικό λόγο που επιθυμείς να μπεις μέσα σε μια νέα σχέση. Ό,τι έχεις να επενδύσεις σε αυτή τη σχέση, θα έρθει να σε βρει. Δηλαδή, αν –για παράδειγμα- προχωρήσεις σε μια νέα σχέση λόγω μοναξιάς ή ανασφάλειας, σύντομα θα ανακαλύψεις ότι, μετά το πρώτο το διάστημα της χαράς και την αναμελιάς που προσφέρει μια νέα γνωριμία, η μοναξιά ή η ανασφάλεια θα έρθουν να σε βρουν. Και θα απογοητευθείς από τη σχέση, γιατί θα νομίζεις ότι αυτή φταίει. Αν έχεις μια ξεκάθαρη απάντηση στο «γιατί» σου, θα έχεις ανακαλύψει τον πολύ προσωπικό σου λόγο που θέλεις να καλωσορίσεις έναν νέο άνθρωπο στη ζωή σου.

Και τώρα η σειρά της αφαίρεσης. Βγάλε το για- από το γιατί και απάντησε απλά στο –τι!

Τι θέλεις από μια νέα σχέση;

Πολλές φορές, η επιθυμία μας να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση μας σπρώχνει να κάνουμε επιλογές χωρίς να το πολυσκεφτούμε. Μα τελικά, τι θέλουμε από αυτόν τον άνθρωπο, από αυτή τη σχέση; Αυτό πρέπει να απαντήσεις κι εσύ. Τι και πώς θέλεις τον νέο άνθρωπο στη ζωή σου; Να έχει αξίες, ποιότητες και χαρακτηριστικά που θέλεις; Να είναι οτιδήποτε, αρκεί να έχεις σχέση; Αν σε δυσκολεύει η ιδέα μιας νοερής απάντησης, μπορείς να πάρεις χαρτί και μολύβι και να σημειώσεις όσα περισσότερα για αυτά που επιθυμείς από τη νέα σου σχέση. Μην περιοριστείς σε δυο-τρεις απαντήσεις. Κατάγραψέ τα όλα, έτσι θα ανακαλύψεις πόσο ξεκάθαρο μπορεί να γίνει το σύνολο αυτών που επιθυμείς να έχει ο νέος άνθρωπος στη ζωή σου. Και είναι πολύ σπουδαίο να γνωρίζεις τι θες και πώς το θες. Ασφαλώς και θέλεις έναν άνθρωπο να σε αγαπάει, έναν άνθρωπο δικό σου, έναν άνθρωπο για σένα. Όλοι αυτό θέλουμε. Αλλά αυτά όλα ακούγονται, και είναι, τόσο γενικά. Γι’ αυτό θα σημειώσεις όσα είναι για εσένα, πρόσεξε – για εσένα, σημαντικά!

Ωραία τα λέμε, ωραία τα γράφουμε, ωραία τα ζητάμε από τον άλλον. Οι σχέσεις, όμως, είναι αμφίδρομες. Ορίζουν και ορίζονται από την έννοια του δούναι και λαβείν. Και να η τρίτη ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσεις:

Τι προτίθεσαι εσύ να προσφέρεις σε αυτή τη νέα σχέση που θέλεις να δημιουργήσεις;

Δε χρειάζεται καθόλου να δυσκολευτείς σε αυτή την ερώτηση. Και πάλι, χρειάζεται να στραφείς μέσα σου και να αντιληφθείς πόσα πολλά έχεις να δώσεις εσύ σε αυτή τη σχέση. Χρειάζεται να αναγνωρίσεις στον εαυτό σου - και φυσικά να αποδεχθείς - όλες τις αξίες σου, τις δεξιότητές σου, τις ποιότητές σου, όσα μπορείς να δώσεις εσύ στη σχέση που θέλεις να έρθει στη ζωή σου. Τι θα πετύχεις με αυτό; Μόλις δεις την προσφορά σου ολοκληρωμένη, θα καταλάβεις και τι θέλεις από τον κατάλληλο για εσένα άνθρωπο. Πάρε τον χρόνο σου, δες και παρατήρησε τον εαυτό σου καλύτερα για να δώσεις πραγματικά την καλύτερη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Όμως, δες. Αν αισθάνεσαι ότι κάτι σου λείπει ακόμα, κάτι που θέλεις να βελτιώσεις, κάτι που θέλεις να αναπτύξεις καλύτερα, κάνε το.

Αφού θεωρείς ότι είναι σημαντικό να το προσφέρεις στη νέα σου σχέση, βελτίωσε το και πρόσφερέ το, για να πετύχεις αυτή τη θαυμαστή ισοτιμία, που είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί και να ανθίσει κάτι ξεχωριστό.

 

Η ομάδα της Τέχνης του Ζην