Blog

συγκρούσεις

Μην τις φοβάσαι τις συγκρούσεις

Μην τις φοβάσαι τις συγκρούσεις. Υπάρχει λόγος να υπάρχουν. Ένα ηφαίστειο δεν γεννιέται την ώρα της έκρηξης. Αυτό είναι που βλέπεις, γιατί τότε κάνει θόρυβο και σε τρομάζει. Πριν την έκρηξη υπάρχει κάτι που βράζει από κάτω και μπορεί να βράζει και να μαζεύει πίεση καιρό.

Σε μια σχέση η ισορροπία μπορεί να είναι μόνο επιφανειακή. Η πραγματική ισορροπία, όπως και η αληθινή αγάπη, χρειάζεται κανόνες. Δεν φτάνει η καλή μας πρόθεση, η καλοσύνη μας ή η επιθυμία μας να είναι οι σχέσεις μας καλές.


Αντίθετα, μπορεί ακριβώς αυτή η επιθυμία, σε συνδυασμό με τον τρόπο που έχουμε μάθει να συνδεόμαστε με τους άλλους, να μας οδηγεί σε πολλές υποχωρήσεις ή υπερβολικές απαιτήσεις ή θολές και ανέκφραστες ανάγκες ή εξηγήσεις.


Μια κρυφή αρμονία, όμως, αναζητά το δικαίωμά της να υπάρχει. Σκέψου το αυτό για λίγο. Όσο και να το θέλεις, αν η πολυπόθητη ειρήνη στις σχέσεις σου έχει στηριχθεί σε λάθος βάσεις, έρχεται η στιγμή που η δυσαρέσκεια εμφανίζεται.

Και, αρκετές φορές, η δυσαρέσκεια συμβαίνει να προκύπτει από την πλευρά του «ευνοημένου», αυτού που φαίνεται να έχει ωφεληθεί περισσότερο στην κάθε σχέση. Με πολλά εισαγωγικά η λέξη ευνοημένος, γιατί σε μια σχέση όχι καλής ισορροπίας, όλοι χάνουν τελικά.

Όλα για χάρη μιας ισορροπίας τελικά. Τόσο οι υποχωρήσεις και οι υπερβολικές μας προσπάθειες, όσο και οι συγκρούσεις. Μόνο που οι πρώτες θα διαιωνίζουν την έλλειψη ισορροπίας – τι άγονος αγώνας πράγματι ! – ενώ οι δεύτερες, οι συγκρούσεις, οι δυσαρέσκειες, η έλλειψη ικανοποίησης, απλά σηματοδοτούν την ανάγκη μιας σχέσης να φέρει στην επιφάνεια ό,τι έκρυψε, ό,τι δεν διαχειρίστηκε, ό,τι δεν είδε ή δεν άντεξε.

Αν φυσικά μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα μιας σύγκρουσης και να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της συνειδητοποίησης, της αναθεώρησης και αποκατάστασης, ώστε να επιτρέψουμε να εκφραστεί η – όπως την ονομάζει ο Bert Hellinger – κρυφή αρμονία της αγάπης.

Αν θέλεις να μαθαίνεις περισσότερα νέα μου ακολούθησε την σελίδα μου στο Facebook

Για οποιοδήποτε θέμα μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ

Διάβασε επίσης:

Πράγματα που πρέπει να θυμάσαι για το αυτογνωσιακό σου ταξίδι

Ο καλός, ο κακός και μια απορία